Legjobb kerékpárutak Ausztriában

   Fedezd fel a sógorokat két keréken. Ausztria Európa szívében fekszik, az EuroVelo útvonalak egy része áthalad rajta. Jelenleg összesen öt különböző EuroVelo kerékpárút vezet Ausztrián keresztül. Ezek a következő szakaszokon találhatóak: a Duna-menti kerékpárút, a Tauern kerékpárút, az Alpok-Adria kerékpárút, a Dráva-menti kerékpárút, a Termálforrás kerékpárút, a Mura-menti kerékpárút és az Enns-menti kerékpárút. Más útvonalak, mint például a Bécs-Breclav kerékpárút, a Raab-völgyi kerékpárút és a Rastland kerékpárút a fent említett nagy kerékpárutakkal együtt alkotják az EuroVelo hosszú távú kerékpárút-hálózat alapját Ausztriában. Az Euro Velo kerékpárút-hálózatról további információkat találsz a www.radtouren.at/eurovelo weboldalon.

  Osztrák fő kerékpárút-hálózat és jelzésrendszer az újonnan kifejlesztett "osztrák fő kerékpárút-hálózat" egy olyan kerékpárút-hálózat, amely Ausztria tartományait köti össze a legvonzóbb útvonalak mentén. Ausztria összes fő kerékpárútja a meglévő hosszú távú kerékpárutak mentén vezet, beleértve a Duna kerékpárutat, az Inn kerékpárutat, a Mura kerékpárutat és a Dráva kerékpárutat. Ausztria legjobb kerékpárútjainak összekapcsolása lehetővé teszi, hogy bármilyen hosszúságú túrákat tervezz és tapasztalj meg biztonságos, kényelmes és vonzó útvonalakon. Akár a folyami túraútvonalakat szereted, akár Ausztria borvidékeit szeretnéd felfedezni, itt megtalálod, amit keresel. Az osztrák fő kerékpárút-rendszert 2020-ban kezdték el bevezetni, és az egyes osztrák szövetségi államok egymás után léptek be. 

  A kerékpárosbarát létesítményeknek köszönhetően Ausztria kerékpárral való megismerése gyerekjáték. A Német Kerékpáros Szövetség (ADFC) Bett+Bike pecsétjével kitüntetett szállásadók nem csak a kerékpárosok igényeihez alkalmazkodnak, de ideálisak arra is, hogy útvonalakat és látnivalókat javasoljanak. Ez ugyanúgy igaz a hangulatos Gasthof vendéglőkre, mint a négycsillagos luxusszállodákra. Jelenleg több mint 400 szállásadó rendelkezik ezzel a minőségi pecséttel. Ezek a szállásadók csak egy éjszakára is szívesen látják a kerékpárosokat, biztonságos helyet biztosítanak a kerékpárok számára, valahol megszárítják a ruhákat és reggelente kiadós reggelit kínálnak, valamint segítenek a kisebb javításokban is, szerszámokat biztosítanak, vagy felveszik a kapcsolatot a legközelebbi kerékpárboltokkal, Ausztria legjobb kerékpárosbarát létesítményeit itt találja: www.radtouren.at/en

  Tudj meg többet állandó útitársadról, az anyatermészetről, és fedezd fel Ausztria gazdag kultúráját és kulináris élvezeteit. A kerékpározás valóban minden érzékszervnek szóló élmény, és Ausztria mindent kínál, amire egy kerékpáros csak vágyhat: akár gyors tempót, akár nyugodt tempót, akár sík szakaszokat, akár emelkedőket, akár folyókat, akár hegyeket. Sok száz kilométernyi kerékpárút vezet mesés természeti tájakon keresztül és Ausztria legvonzóbb városai között. Rengeteg felfedezni való van egy Ausztriában tett kerékpártúra során.

 

 EuroVelo 9 kerékpárút

Az élet kedvelőinek szóló túra Ausztria keleti és déli részén, Alsó-Ausztrián és Bécsen keresztül Stájerországba. 

Kiemelt pontok: Termálfürdők és történelmi városok. 

Kezdőpont: Blansko (Csehország) 

Végpont: Maribor (Szlovénia) 

Táv: 570 km 

Nehézségi szint :Középhaladó és haladó között 

Jelleg: Az EuroVelo 9 jól burkolt vagy aszfaltozott kerékpárutakon, esetenként kis forgalmú mellékutakon halad. Lehetséges kerékpáros transzfer Aspangból a Wechsel emelkedőin keresztül Mönichkirchenbe. 

Kapcsolat más kerékpártúrával: Stájer borvidéki kerékpárút Hartbergben; Mura folyó kerékpárút Bad Radkersburgban.

Jelzés: A meglévő kerékpárút jelzőtáblákon a kék EuroVelo 9 matricát keresd.

www.eurovelo9.com

 

 Stájer Borvidék kerékpárút

Felfedezőút Stájerországban a szőlőültetvények és az almaültetvények között.

Kiemelt pontok: Grazban a kultúra és dizájn, Thermenland és Vulkanland pedig termálforrások várják a pihenni vágyókat. 

Kezdőpont/végpont Leibnitz, ajánlott, de mivel ez egy körtúra, bárhol elkezdheted.

Táv: 403 km 

Nehézségi szint Kezdőtől a középhaladóig 

Jelleg: Túrakerékpár vagy mtb kerékpár ajánlott. Kelet-Stájerországban és Graz környékén mindenhol vannak rövid emelkedők, a déli részen nyugodt kerékpározást kínál, míg Schilcherlandban ismét több domb van. 

Kapcsolat más kerékpártúrával: EuroVelo 9 Hartbergben és Spielfeldben; Mur a folyó kerékpárút Grazban és Bad Radkersburgban.

Jelzés: Zöld táblák fehér felirattal, mint minden állami kerékpárúton, valamint kiegészítő jelölés a Stájer Borvidék kerékpárút logójával 

www.steiermark.com/en

 

Fertő-tó kerékpárút

Nap, tavak és strandok, rengeteg hely, ahol élvezhetied az ételeket és számtalan kulturális látnivalót a Fertő-tó körül. A pedálozás itt az élvezetről szól. 

Kiemelt pontok: A családbarát útvonal az UNESCO világörökség részét képező Fertő-tó mellett, a vízparti nádasok mentén, szőlőültetvények, vizes élőhelyek és sós mocsarak mellett vezet.

Kezdőpont/végpont: Neusiedl am See ajánlott, de mivel ez egy körtúra, bárhol elkezdheted.

Táv: 117 km 

Nehézségi szint: Kezdő és középhaladó között 

Jelleg: Folyamatos aszfaltozott kerékpárút (kivéve a Weiden am See és Podersdorf am See, valamint a Balf és Fertörakos közötti szakaszon), néhány kisebb, kis forgalmú út Magyarországon. A körút kompok segítségével lerövidíthető. 

Kapcsolat más kerékpártúrával: Regionális kerékpárút-hálózat; EuroVelo 13 (A vasfüggöny útvonala) 

Jelzés: Zöld színű táblákon fehér betűkkel "B10" feliratot kövesd. 

www.neusiedlersee.com

 

Duna menti kerékpárút

A dunai kerékpárút Európa egyik legnépszerűbb kerékpáros útvonala, amelynek egyik fő vonzereje a vidéki és városi környezet változatos keveredése. 

Kezdőpont: Passau (Németország) vagy Schårding

Végpont: Pozsony (Szlovákia) vagy Bécs.

Táv: Passau - Pozsony az északi-parton 381 km, a déli parton 395 km 

Nehézségi szint: kezdő 

Jelleg: A Duna menti kerékpárút sík és 90%-ban forgalomtól mentes. Nagyon alkalmas gyermekes családok számára. A folyó mindkét partján történő útvonalvezetés, valamint a számos híd és komp is kellemes körutakat tesz lehetővé. 

Kapcsolat más kerékpártúrával: Ybbs-völgyi kerékpárút Ybbs an der Donau közelében:,Traisen-völgyi kerékpárút Traismauer közelében, EuroVelo 9 Bécsben, Inn folyó kerékpárút, Tauern kerékpárút Passau-n keresztül, Enns folyó kerékpárút és római kerékpárút Enns-en keresztül. 

Jelzés: Zöld táblák fehér felirattal: "R1" Felső-Ausztriában; "R6" Alsó-Ausztriában.  

www.donau-oesterreich.at

 

Enns menti kerékpárút

A Gesäuse és a Kalk-Alpen Nemzeti Parkokon keresztül vezető úton az Enns folyó kerékpárútján a kerékpárosok olyan lenyűgöző hegyekkel találkoznak, mint a Dachstein, rohanó patakokkal és történelmi városokkal, mint Radstadt, Schladming és Steyr. 

Kezdőpont: Flachauwink

Végpont: Enns

Táv: 263 km 

Nehézségi szint: Középhaladó és haladó között 

Jelleg: Kerékpárutak és kisebb utak; néhány nemzeti parki szakaszon normál utak, de itt érdekes fakultatív és alternatív útvonalak is vannak (Rauchbodenweg és Ennsbodenweg a Gesäuse Nemzeti Parkban; Hintergebirg kerékpárút a Mészkő-Alpok Nemzeti Parkban). A Gesäuse Nemzeti Parkban kerékpárszállító buszokkal és buszokkal is van lehetőség kerékpártranszferre. 

Kapcsolat más kerékpártúrával: Duna menti kerékpárút Ennsben és Salzkammergut kerékpárút Trautenfelsnél.

Jelzés: Zöld táblák fehér betűkkel "R7 Ennsradweg" felirattal  

www.ennsradweg.com

 

Ybbs-völgyi kerékpárút

Nagyon biztonságos, kényelmes, családbarát, változatos tájakkal teli útvonal. A fő szakasz egy használaton kívüli vasútvonalon halad szurdokokon és hidakon keresztül.

Kezdőpont: Ybbs an der Donau

Végpont: Lunz am See

A kerékpározás folyásirányban vagy folyásiránnyal szemben is lehetséges.

Táv: 107 km 

Nehézségi szint Kezdő és középhaladó között 

Jelleg: Aszfaltozott kerékpárutak és műutak kis forgalommal. Alkalmas túra- és trekking kerékpárokhoz.

Kapcsolat más kerékpártúrával: Duna menti kerékpárút Ybbs an der Donau-bab, Erlauf völgyi kerékpárút Lunz am See-ben és különböző kombinációk lehetségesek a Mostviertel más kerékpárútjaival.

Jelzés: Ybbstalradweg feliratú zöld táblák 

www.ybbstalradweg.at

 

Mura kerékpárút

A Mura folyó kerékpárút talán a legváltozatosabb az összes kerékpárút közül. Számos kulináris élvezet, alpesi csúcsok és lealacsonyodó dombok egyaránt inspirálják a kerékpárosokat az útvonal felkeresésére.

Kezdőpont: Sticklerhütte, Muhr im Salzburger Lungau

Végpont: Legrad (Horvátország) 

Táv: 457 km (356 km Ausztriában, 101 km Szlovéniában és Horvátországban) 

Nehézségi szint: Kezdő és középhaladó között 

Jelleg: Jól burkolt vagy aszfaltozott kerékpárutak, kis forgalmú mellékutak, nagyobb forgalmú utak Szlovéniában és Horvátországban. A folyó mindkét oldalán történő útvonalvezetés lehetővé teszi a Graz-tól északra történő körutat. 

Kapcsolat más kerékpártúrával: Stájer borvidéki kerékpárút és EuroVelo 9 Bad Radkersburgban, Dráva menti kerékpárút Legradban. 

Jelzés: Zöld táblák (kék táblák Szlovéniában és Horvátországban) fehér betűkkel "R2 Murradweg".  

www.murradweg.com

 

Inn menti kerékpárút

A sokszínűség utazása az Alpok csúcsaitól Tirolon át Bajorország dombjaiig és Felső-Ausztria ártereiig. 

Kezdőpont Maloja/Engadin (Svájc) 

Végpont: Passau (Németország) 

Táv: 520 km 

Nehézségi szint: Kezdő és középhaladó között 

Jelleg: Kényelmes túra az Alpokon keresztül, kezdetben emelkedőkkel Svájcban, a tiroli Oberlandtól többnyire sík aszfalton, tiszta ösvények történelmi városokkal és helyszínekkel, Bajorországban, Felső-Ausztriában gyakran sík (néhány szakasz dombos, természeti látványosságokkal és a bajor életmóddal kapcsolatos élményekkel). 

Kapcsolat más kerékpártúrával: Duna menti kerékpárút Passauban, Tauern kerékpárút Braunau-ban 

Jelzés: R3 Innradweg 

www.innradweg.com

 

Traisen-völgyi kerékpárút

Varázslatosan változatos tájak az enyhétől a vadregényesig, a Dunától délre fekvő szelíd domboktól a Mostviertel-i Alpok impozáns csúcsaiig. 

Kezdőpont: Traismauer. Lehetőség van a folyásíránnyal lefelé haladásra is.

Végpont: Mariazel

Táv: 111 km 

Nehézségi szint: Középhaladó 

Jelleg: St. Aegyd-ig nincs meredek emelkedő, hosszabb emelkedők St. Aegyd és Mariazell között vannak. 

Kapcsolat más kerékpártúrával: Duna menti kerékpárút Traismauer-től. Számos regionális kerékpárúthoz és az EuroVelo 9-hez való csatlakozás a Triesting-Gölsental kerékpárúton keresztül

Jelzés: Zöld táblák, amelyeken a "Traisentalradweg" felirat olvasható, a 4-es számmal. 

www.traisentalradweg.at

 

Dráva menti kerékpárút

A Tre Cime (Drei Zinnen) mellől, a Dráva forrásától Dél-Tirolból, Kelet-Tirolon, Karintián és Szlovénián keresztül Legradig (HR), a Dráva és a Mur összefolyásáig vezet.

Kezdőpont: Dobbiaco (Olaszország)

Végpont: Varaždin/Legrad (Horvátország) 

Táv: 510 km 

Nehézségi szint: Kezdőtől a középhaladó szintig 

Jelleg: A Dráva folyó kerékpárút, amely a Német Kerékpáros Szövetség (ADFC) által a legmagasabb, 5 csillagos minősítést kapta, főként a folyó partján, jól burkolt ösvényeken, helyenként kisebb utakon halad. Völkermarkt és Maribor (Szlovénia) között emelkedőket kell leküzdeni. Kelet-Tirolban az útvonal családok számára is alkalmas.

Kapcsolat más kerékpártúrával: Alpok-Adria kerékpárút Möllbrücke és Villach között, EuroVelo 9 Mariborban (Szlovénia), Mura menti kerékpárút Legradban (Horvátország) 

Jelzés: Zöld táblák fehér betűkkel "R1" felirattal Karintiában, Ausztriában, piros táblák fehér betűkkel "R3" felirattal Szlovéniában 

www.drauradweg.com

 

Alpok Adria kerékpárút

Egyhetes utazás délre, kerékpárutakon Salzburgtól a Hohe Tauern Nemzeti Parkon keresztül Karintiába, majd a határon át Olaszországba az Adriai-tengerhez. 

Kezdőpont: Salzburg

Végpont: Grado

Táv: 410 km 

Nehézségi szint: Középhaladó 

Jelleg: Dombos vagy sík, néhány emelkedővel a Schwarzach im Pongau-tól St. Veit an der Glanig (mindkettő A) és a Böcksteinig tartó szakaszon. Az útvonal magában foglalja a Tauern vasúti alagutat (8 km), amely lehetővé teszi a kerékpárosok számára, hogy nagyobb emelkedők nélkül átkeljenek az Alpokon. 

Kapcsolat más kerékpártúrával: Tauern kerékpárút Schwarzach im Pongau közelében (Ausztria); Dráva folyó kerékpárút Spittal közelében (Ausztria) 

Jelzés: Az Alpok Adria kerékpárút logója a Salzburger Land és Karintia (mindkettő Ausztria), valamint Olaszország meglévő tábláin.

www.alpe-adria-radweg.com

 

Római kerékpárút

Kerékpározz vissza a római korba az osztrák-bajor történelemben tett utazás során. A bajorországi Passauból az útvonal az Innviertel, az Attersee és a Wels mentén vezet az ausztriai Ennsbe, a Duna partjára. 

Kezdőpont: Passau

Végpont: Enns

Táv: 242 km

Nehézségi szint: Középhaladó 

Jelleg: Folyók mentén aszfaltozott vagy jól burkolt kerékpárutakon, főként teherutakon és kisebb utakon az Innviertelben (Ausztria), alig emelkedik. Alkalmas minden kerékpárral és családok számára. Csodálatos körtúrák lehetségesek a Duna-kerékpárúttal kombinálva. 

Kapcsolat más kerékpártúrával: Duna menti kerékpárút, Inn folyó menti kerékpárút, Tauern kerékpárút, Salzkammergut kerékpárút 

Jelzés: Zöld-fehér táblák római sisakkal mindkét irányban; "R6" felirat Felső-Ausztriában.  

www.roemerradweg.info

 

Salzkammergut kerékpárút

Ez a körút történelmi helyszíneket, a Mészkő-Alpok festői csúcsait és több mint 70 tavat kínál, amelyek kristálytiszta vizéből akár inni is lehet. 

Kezdőpont/végpont: Salzburg, ajánlott (de mivel ez egy körtúra, bárhol kezdheted). 

Táv: 351 km; további 300 km a választható útvonalakkal. Számos kerékpárút-csomópont teszi lehetővé a körutakat. 

Nehézségi szint: Kezdő és középhaladó között 

Jelleg: Kerékpárutak és kis forgalmú mellékutak, a főutakon (Hallstätter See, Traunsee) lévő szakaszokon alternatívaként komp vagy vonat is igénybe vehető. 

Kapcsolat más kerékpártúrával: Tauern kerékpárút Salzburgban;,Enns folyó menti kerékpárút Trautenfels közelében. 

Jelzés: Zöld táblák fehér felirattal, mindkét irányban az állami kerékpárforgalmi hálózat részeként (R2 Felső-Ausztriában; R19 Stájerországban). 

www.salzkammergutradweg.com

 

Via Claudia Augusta kerékpárút

A Via Claudia Augusta kerékpárút lehetővé teszi, hogy újra átéljük a Római Birodalom ősi kulturális és kereskedelmi útvonalát az Adriától a Dunáig. 

Kezdőpont: Donauwörth (Németörszág)

Végpont: Altino Velence közelében vagy Ostiglia a Pó partján (mindkettő Olaszország) 

Táv: 753 km 

Nehézségi szint: Középhaladó és haladó között 

Jelleg: Aszfaltos vagy kavicsos kerékpárutak és kisebb forgalmú utak. A Dunától Schongauig (Németország) sík terep, Allgãuban (Németország) enyhe dombok. Emelkedések Tirolban (Ausztria), főként lefelé a Reschen-hágótól Trentóig (Olaszország). Altino után néhány domb (Olaszország), Ostiglia után szintben (Olaszország). 

Kapcsolat más kerékpártúrával: Dunai menti kerékpárút Bajorországban (Németország) 

Jelzés: Fehér táblák a Via Claudia kanyarral Németországban: táblák és nyomvonaljelzések Ausztriában. 

www.viaclaudia.org

 

Tauern kerékpárút

Látványos hegyvidéki tájak, például a Krimml-vízesések, a Hohe Tauern Nemzeti Park Mittersillben és Mozart szülővárosa, Salzburg. 

Kezdőpont: Krimml

Végpont: Passau (Németország) 

Táv: 310 km 

Nehézségi szint: Kezdő és középhaladó között 

Jelleg: Főleg enyhe lejtő, nagyon kevés kisebb emelkedő. A kerékpárút kb. 70%-a aszfaltozott, 95%-a kerékpárúton vagy kis forgalmú mellékutakon halad. A Saalachtalon keresztül (Saalfelden és Loferen keresztül (mindkettő Ausztria) a családok számára is alkalmas. A 270 km hosszú Tauern kerékpárút megtételét az óramutató járásával ellentétes irányban javasoljuk.

Kapcsolat más kerékpártúrával: Duna menti kerékpárút Passauban (Németország), Salzkammergut kerékpárút Salzburgban (Ausztria), Alpok Adria kerékpárút Schwarzach im Pongauból (Ausztria). 

Jelzés: Zöld táblák fehér betűkkel "Tauernradweg: a Salzach és az Inn összefolyásától "nnradweg"-ként jelölik.  

www.tauernradweg.com

 

 Thayarunde kerékpárút

A kerékpározás a Waldviertel (Ausztria) régió északi részén található kerékpáros paradicsomban, Thayaland-ban az élet élvezetéről szól minden. A családok imádják a használaton kívüli vasútvonalon futó szakaszt. 

Kezdőpont/végpont: Waidhofen an der Thaya vagy Göpfritz an der Wild (mindkettő Ausztria) ajánlott (mivel ez egy körtúra, bárhol elkezdheti) 

Táv: 111 km 

Nehézségi szint: Kezdő és középhaladó között 

Jelleg: Göpfritz an der Wild (Ausztria) településről indulva az útvonal enyhén emelkedik. Az útvonal ezen része teljes egészében aszfaltozott. Raabs an der Thaya-tól (Ausztria) enyhe emelkedők következnek, rövid szakaszokkal nem aszfaltozott ösvényeken. Az útvonal csehországi része néha kisebb forgalmú utakon halad. A használaton kívüli vasútvonalon lévő szakaszok családbarátok. 

Jelzés: Thayarunde jelzésű táblák  

www.thayarunde.eu

 

 Remélem felkeltettem az érdeklődésed vagy legalább egy kis plusz információt tudtam adni. Ha egyedül nem indulnál el, akkor nézz szét a Helian NaTour honlapján. Könnyen megeshet, hogy pont velem fogsz utazni. :))

 

 Ha pedig ezen a lenti keresőn keresztül indítod a Booking szállásfoglalásod, akkor hozzájárulsz a blogom fenntartásához. Neked semmivel nem kerül többe mintha simán foglalnál. 

Köszönöm a támogatást.

 


 Forrás: https://www.radtouren.at/en/cycle-trails/

Megjegyzések

Booking.com